Laatste verzorging

Na het overlijden wordt het lichaam voor de laatste keer verzorgd. Het lichaam van jouw dierbare wordt gewassen, verzorgd en gekleed zoals gewenst.

Dit kun je als nabestaande, samen met ons doen als je dat zou willen. Veel mensen vinden het idee vooraf erg spannend, maar vertellen naderhand een goed gevoel te hebben overgehouden aan het meehelpen met de laatste verzorging. Het zijn de laatste momenten die je, zo dichtbij, samen met je dierbare kunt beleven.

De Belgische psycholoog Manu Keirse omschrijft de laatste verzorging als de eerste stap in het rouwproces; “De confrontatie met de werkelijkheid”.

Bij de laatste verzorging aanwezig zijn of meehelpen geeft je de mogelijkheid om met eigen ogen te zien en te voelen dat jullie dierbare overleden is. Je neemt hierbij de tijd om, dat wat je al weet en soms onwerkelijk voelt, door te laten dringen.

 

 

Opbaring

Het mogelijk maken om stap voor stap afscheid te nemen van het fysieke lichaam. Je kunt ervoor kiezen je dierbare thuis te houden of de opbaring te verzorgen op een andere locatie als een afscheidshuis of rouwkamer. Als je kiest voor een thuis opbaring, maar je hebt hier geen ruimte voor in huis en wel in de tuin, dan is het opbaarhuisje een mooie optie.

Opbaarhuisje in tuin
Opbaarhuisje binnen

Lees ook meer over:

Uitvaart

Kist, mand of wade

Locatie

Bloemen